Vitello Tonato

Ingrediënten (voor 4 personen)

  1. 200 gram kalfsfilet (zo dik mogelijk en uit één stuk)
  2. 1 blikje tonijn op water
  3. 3 eetlepels kappertjes
  4. 1 ansjovisfilet, heel fijn gesneden
  5. 1 eetlepel citroensap
  6. 4 eetlepels mayonaise
  7. 1 teen knoflook, heel fijn gesneden
  8. 2 theelepels Italiaanse tuinkruiden
  9. 3 eetlepels olijfolie
  10. Rucola
  11. 1/2 afbakstokbrood
  12. 5 steeltjes bieslook, fijngeknipt
  13. bakboter
  14. peper en zout

Bereiding

  1. Braad de kalfsfilet in een hapjespan met bakboter rondom bruin. Zorg dat je de kalfsfilet tijdens het bakken goed bestrooit met peper en zout.
  2. Als de kalfsfilet rondom bruin is, zet je het vuur lager en laat je de filet zachtjes garen (wel omdraaien, zodat hij ook van binnen egaal gaart). Als de filet van binnen gaar is, is deze mooi rosé en rondom wit van binnen.
  3. Laat de filet afkoelen en snij deze daarna in zo dun mogelijke plakjes en laat dit nog iets verder afkoelen in de koelkast.
  4. Meng ondertussen in een schaaltje de uitgelekte tonijn, mayonaise, kappertjes, citroensap, ansjovisfilet, flink wat peper en een snufje zout met elkaar met een lepel tot een dikke saus.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 175 graden).
  6. Snij het halve stokbrood in dunne plakjes/ sneetjes. Leg deze neer op een grote bakschaal.
  7. Meng in een kopje de olijfolie met 2 theelepels Italiaanse tuinkruiden, de knoflookteen en wat peper en zout.
  8. Smeer met een kwastje de sneetjes brood in met het oliemengsel (niet te doorweekt maken) en zet de bakschaal in het midden van de oven.
  9. Zorg dat de sneetjes mooi egaal bruin worden. Keer ze na 8 minuten om, zodat de onderkant ook een bruin kleurtje krijgt.
  10. Leg op 4 bordjes wat rucola blaadjes neer voor de versiering, leg daarop een aantal sneetjes brood vers uit de oven, hieroverheen een plakje kalfsvlees op (of 2 afhankelijk van hoe dik de plakjes zijn en hoe groot het sneetje brood) en leg voorzichtig met een lepel een schepje tonijnmayonaise erop.
  11. Strooi daar een beetje fijngeknipte bieslook of nog een aantal kappertjes overheen.